Fråga 2020/21:3054 Medieutbildningar i Belarus

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Stockholm School of Economics i Riga (SSE Riga) utgör ett viktigt kunskapscenter för dagens Centraleuropa, med stark koppling till Östersjöregionen. Inte minst med hjälp av de medieutbildningar och särskilda kurser i undersökande och grävande journalistik som erbjudits. Reportrar aktiva i de baltiska länderna, men även Belarus, Ukraina, Ryssland och Moldavien, har getts goda möjligheter till vidareutbildning.

Under de senaste åren har ett antal studenter erbjudits stipendier för att klara av de avgifter som måste tas ut. Dessa har finansierats via SSE Rigas egen budget. De ekonomiska förutsättningarna för detta är på upphällning och inte hållbart i längden.

Flera av de utbildade från Belarus är aktiva i frihetskampen. Alumner har samarbetat med belarusiska journalister som deltagit i program organiserade av mediacentret. Studenter vid olika universitet i Belarus har vidare ställt frågor om det är möjligt att flytta över sina studier till Riga.

I samarbete med Pressklubben i Minsk har program i undersökande journalistik erbjudits, såsom: Future Media Management sedan 2019. En tre veckors ”cross-border” utbildning i undersökande journalistik. Med vanligtvis tre, fyra personer från Belarus.

Till kretsen av journalister med koppling till SSE Riga kan räknas kända namn som fängslats som Alla Sharko och Katerina Andreeva. Stödprogram har erbjudits journalister som skadats under protesterna. SSE Riga räknar med att runt 150 reportrar har fått hjälp. Det planeras nu för en ”media hub” i exil för journalister från Belarus.

SSE Riga hade inte varit möjligt och blivit en sådan framgång utan initialt svenskt stöd. Det är nu mycket begränsat. Svenska institutet kan inte axla någon form av långsiktig ekonomisk lösning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att medverka till långsiktig finansiering av medieutbildningar och stödprogram som Stockholm School of Economics i Riga (SSE Riga) erbjuder med särskilt fokus på verksamma i Belarus?