Fråga 2020/21:305 Yttrandefriheten och lärarmordet i Frankrike

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Fredagen den 16 oktober mördades den franske läraren Samuel Paty efter att ha visat en Muhammedkarikatyr under en lektion om yttrandefrihet.

Efter dådet lyfter svenska lärare nu fram vikten av yttrandefrihet i undervisningen samtidigt som det ges uttryck för oro för att liknande dåd kan inträffa även i Sverige.

Charlotta Hemlin, lärare i min valkrets på Westerlundska gymnasiet i Enköping, säger till SVT Nyheter den 21 oktober:

”– Vi måste fortsätta att diskutera yttrandefrihet. Skolan är en del av samhället och i samhället blir det allt mer polariserat. Då är det än viktigare att vi i skolan tar diskussionen, och då även de svåra diskussionerna.”

Gymnasieläraren Mattias Axelsson i Göteborg säger i samma inslag:

”– Som lärare måste jag själv få välja vilket material jag använder. Sedan finns det inte något självändamål att provocera och kränka. Det kan vara om jag känner att jag når ett högre syfte med ökat lärande eller förståelse, då ska jag absolut kunna visa en Muhammedkarikatyr eller någon som bränner en svensk flagga.”

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att säkerställa att yttrandefriheten värnas och för att förhindra att ett dåd likt det som inträffat i Frankrike inte ska ske i Sverige?