Fråga 2020/21:3045 Pollenmätningar

av Ulrika Heindorff (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I dag finns det ungefär 3 miljoner pollenallergiker i Sverige. Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst och varierar beroende på var i landet man bor. Genom att lära sig känna igen symtomen och medicinera rätt kan man ta kontroll över sin allergi och minska besvären. 1177 Vårdguiden rekommenderar att följa pollenprognoserna, föra dagbok och medicinera rätt. Detta leder till ett bättre mående för pollenallergikern säsongen igenom.

Pollenmätningarna behövs för att personer med pollenallergi ska kunna planera sin medicinering och vardag. Pollenmätningarna har i dag ingen samlad statlig finansiering, och detta gör att hela systemet är såpass bräckligt att en pensionsavgång helt plötsligt kan få konsekvensen att mätningarna inte görs. Detta hände i norra Sverige när ansvarig för mätningarna gick i pension. Regionerna har agerat för en lösning under 2021 för att mäta och analysera pollenhalterna i sina respektive län. Det är dock bara en tillfällig lösning.

Bland annat Astma- och allergiförbundet har anfört att staten behöver ta ett långsiktigt ansvar för att mäta och analysera pollenhalterna. Detta kan man göra genom att ge både uppdrag och nationell finansiering till en statlig myndighet för att driva och samordna ett rikstäckande nätverk runt pollenmätningarna.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att pollenmätningarna kan göras i hela landet långsiktigt?