Fråga 2020/21:3038 Utredning om orsakerna till det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen presenterade Brottsförebyggande rådet (Brå) en utredning gällande det dödliga skjutvapenvåldet. Det var en mycket dyster läsning. 22 europeiska länder hade jämförts under 19 år, och utredningen visade att Sverige under dessa år flyttat sig från botten till toppen när det gäller det dödliga skjutvapenvåldet. Sverige ligger på andra plats på denna skrämmande lista, bara Kroatien ligger före Sverige.

Ingenstans i Europa ser man denna dramatiska utveckling till det sämre. Skjutningarna kopplas till narkotikahandel och gängkriminalitet. Det är bra att regeringen beställt den här utredningen av Brå, men det är mycket underligt att det inte ingick i uppdraget till Brå att även undersöka anledningarna till denna dramatiska utveckling.

Visst är det bra att veta hur situationen är i Sverige, men det är även mycket viktigt att veta anledningen till att dagens situation uppstått. Det är viktigt för att samhället ska kunna sätta in rätt åtgärder för att förebygga framtida dödskjutningar.

I och med att utredningen inte innehåller uppgifter om varför denna skrämmande situation uppstått i Sverige är det öppet för gissningar och spekulationer snarare än definitiva svar, vilket naturligtvis är dåligt ur många olika synvinklar.

 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att tillsätta en utredning som ska ta reda på varför Sverige har denna dramatiska ökning av dödsskjutningar jämför med övriga Europa?