Fråga 2020/21:3037 Biogasbilar och ny miljöbilsdefinition

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I ett pressmeddelande daterat den 5 juni 2020 aviserade regeringen att miljöbilsdefinitionen skulle skärpas och att detta skulle innebära hårdare miljökrav på myndigheters bilar. Beslutet började gälla den 1 juli 2020. Av pressmeddelandet framgick: ”Den nya miljöbilsdefinitionen följer regelverket för klimatbonusbilar och innebär att en miljöbil får släppa ut högst 70 gram koldioxid per kilometer, eller drivas på gas”. Miljökraven ålade myndigheter att de personbilar och lätta lastbilar som köps in eller ingås leasingavtal om skulle vara i enlighet med definitionen.

Men nyligen lade regeringen fram ett nytt förslag på definition där bland annat biogasbilar inte längre kan räknas in i miljöbilsdefinitionen för myndigheter som upphandlar/leasar bil. Detta är anmärkningsvärt. I synnerhet som den fordonsgas som tankas i Sverige består till 95 procent av biogas. Det är biogas som framställs i enlighet med den cirkulära ekonomin och som många gånger hjälper till att avgifta kretslopp.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka skäl ligger till grund för att biogasbilar inte längre ska räknas in i miljöbilsdefinitionen, och vad är ministerns bedömning om hur det nya förslaget kommer att påverka marknaden för dessa biogasbilar?