Fråga 2020/21:3027 Otillräckliga väganslag till Jämtlands län

av Saila Quicklund (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Från och med december 2021 kan Trafikverkets planer på att sänka hastigheten till 80 kilometer i timmen på viktiga transportstråk i Jämtland och Västernorrland återigen vara ett faktum. 2020 var det E45 som drabbades, nu är det E14 som är aktuell.

Trafikverkets förslag, som nu är ute på remiss, är att sträckorna Sundsvall–Ånge, Bräcke–Gällö och Krokom–Järpen ska hastighetssänkas från 90 och 100 till 80 kilometer i timmen. Det här får konsekvenser för oss som bor och verkar i regionen. Sänkta hastigheter på så långa sträckor innebär försämrad tillgänglighet för arbetspendling, för varutransporter och för besöksnäringen. Många ser hellre att man utvecklar infrastrukturen i stället för att sänka hastigheten.

Det finns en förståelse för att det är trafiksäkerheten som man vill förbättra, men då anser flertalet att det är bättre att man vidtar åtgärder och då är det mittsepareringar för att få mötesfria vägar som förordas.

Länsbor vill att Trafikverket gör en analys av vad en mittseparering skulle innebära för trafiksäkerheten och vilka samhällsekonomiska effekterna det skulle få. Innan en sådan analys är gjord tycker många att Trafikverket ska avvakta med sina planer.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Gör ministern bedömningen att medlen för att upprätthålla vägstandarden i Jämtlands län är tillräckliga?