Fråga 2020/21:3026 Coronacertifikat och ökad rörlighet inom Norden

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Under pågående coronapandemi har det blivit plågsamt uppenbart för människor i gränsbygd att samarbetet mellan de nordiska länderna inte fungerat alls så bra som det borde. Det har drabbat såväl enskilda människor som företag hårt, men tack vare vaccinering mot covid-19 går vi nu mot ljusare tider med förhoppningsvis en snabbt ökad rörlighet inom Norden. Det är avgörande för att rädda mängder av jobb och företag, särskilt inom gränshandeln och besöksnäringen, och för att stärka de nordiska relationerna, som under pandemin dessvärre tagit stryk. Visionen om att Norden år 2030 ska vara världens mest hållbara och integrerade region är utmärkt, men nu krävs ett intensifierat arbete för att visionen ska bli verklighet. Undertecknad har lyft att det behövs en pånyttfödelse av det nordiska samarbetet. 

När nu vaccineringen har tagit fart i de nordiska länderna är det viktigt att säkerställa att ländernas system med vaccinintyg, coronacertifikat, ”coronapass” eller gröna certifikat, som det heter inom EU, fungerar på ett bra sätt, också för personer som exempelvis bor i Sverige men som arbetar och har blivit vaccinerade i Norge. Intygen eller certifikaten är viktiga för att möjliggöra lättnader av restriktioner och rekommendationer och därmed för den ekonomiska återhämtningen. Nu är det många gränspendlare som är undrande över hur systemen ska fungera och som är oroade över att de ska komma i kläm om de exempelvis inte kan få ett digitalt grönt certifikat utfärdat i Sverige när de blivit vaccinerade i Norge. Om detta har bland annat Strömstads Tidning rapporterat (den 27 maj). 

Nu måste de nordiska regeringarna säkerställa att systemen med vaccinationsintyg snabbt kommer på plats, att systemen samordnas och att det är möjligt att dela data över gränserna. Vidare är det viktigt att de nordiska regeringarna undersöker andra verktyg för att möjliggöra lättnader i reserestriktioner mellan de nordiska länderna, exempelvis genom ökad testning. Sverige bör också skyndsamt få på plats en digital smittspårningsapp som kan underlätta smittspårning över gränserna, vilket torde bli allt viktigare i takt med att resandet åter tar fart. Trots att EU-kommissionen sedan början av pandemin rekommenderat medlemsländerna att införa smittspårningsappar som kan användas över nationsgränserna har Sverige, som ett av mycket få EU-länder, fortfarande inte fått på plats en sådan app. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg följande:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att inom Norden samordna arbetet med införandet av gröna certifikat (eller motsvarande) och för att på andra sätt möjliggöra lättnader av gränsrestriktioner och ökad rörlighet inom Norden?