Fråga 2020/21:2996 Synkontroll vid körkortsförnyelse

av Pia Steensland (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trots att vi vet att vi inte har samma syn hela livet så har Sverige inte några återkommande synkontroller när vi förnyar körkortet för privatbilister, till skillnad från många andra EU-länder. I stället krävs synkontroll bara en gång i livet, nämligen när man ansöker om körkortstillstånd, vilket i många fall är i sena tonåren när synen är som bäst.

Dessvärre visar studier att hela 10 procent av Sveriges privatbilister inte skulle få ta körkort i dag utan krav på glasögon och linser. Det innebär, i runda tal, att 650 000 av Sveriges privatbilister kör med undermålig syn, vilket underminerar Sveriges höga ambitioner inom trafiksäkerhetsarbetet. Detta skulle enkelt kunna åtgärdas genom en synkontroll, som kan göras hos en optiker. I och med att körkort förnyas vart tionde år hade det varit ett litet besvär att även kontrollera synen, sett till vinsten för den egna säkerheten och trafiksäkerheten i stort. Systemen finns dessutom redan på plats för detta eftersom vi redan i dag har synkontroller för yrkesförare.

I flera år har frågan om återkommande synkontroller för privatbilister bollats mellan trafikutskottet och Transportstyrelsen utan att ha nått någon lösning. I riksdagens trafiksäkerhetsbetänkande har trafikutskottet under flera år tydliggjort att man ser på frågan med stort intresse. Tyvärr har trafikutskottet genom åren angett i relevanta betänkanden att Transportstyrelsen bedriver en utredning i frågan, men detta stämmer inte. Enligt svar från Riksdagens utredningstjänst (dnr 2021:570) bereder inte Transportstyrelsen frågan om behovet av återkommande synkontroller, då frågan regleras i körkortslagen och inte i myndighetens föreskrifter. Initiativet ligger i stället hos lagstiftaren. Dessvärre hänvisar trafikutskottet även i sitt senaste betänkande fortfarande till utredningen hos Transportstyrelsen – en utredning som alltså inte finns.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att frågan om obligatoriska synkontroller vid körkortsförnyelse för privatbilister ska utredas, och när kommer detta att ske?