Fråga 2020/21:2993 Koldioxidbedövning av grisar

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Koldioxidbedövning fortsätter att vara den vanligaste bedövningsmetoden i Sverige. Det är den trots att det i åtminstone 20 år varit känt att grisar upplever starkt obehag och får kvävningskänslor av koldioxid.

Under det senaste året har grisindustrins etiska brister belysts såväl i debattartiklar som i bokform, både av veterinärer och av djurskyddsorganisationer. Lina Gustafssons bok Rapport från ett slakteri: En veterinärs berättelse,som utkom tidigare i år, lämnar ingen oberörd. I synnerhet handlar det om bedövningsmetoden med koldioxid som i dag används inför slakt och som orsakar grisarna stark ångest, smärta och stress i upp till en och en halv minut innan de förlorar medvetandet.

Det behöver inte fortgå. Vänsterpartiet har under flera år i riksdagen lyft behovet av att detta måste åtgärdas. Ett första steg för att komma bort från den plågsamma bedövningsmetoden är att sätta ett slutdatum för när koldioxidbedövningen ska vara borta från de svenska slakterierna. Först då får branschen på riktigt anledning att titta efter alternativa metoder. Ett andra steg är att omgående tillsätta resurser för att ta fram alternativa bedövningsmetoder. Det finns redan i dag intressanta projekt på bland annat på SLU där till exempel kvävgasskum studeras som ett alternativ. Så länge koldioxidbedövning är tillåten och inget slutdatum är satt saknas dock incitamenten att gå ifrån den billiga bedövningen med koldioxid.

När koldioxidbedövning anses vara det bästa sättet att avliva grisar i Sverige har vi inte mycket att skryta med och argumentet om att vi är bäst på djurskydd klingar ganska illa. Genom att sätta en högre standard bidrar vi inte bara till att minska lidandet i Sverige utan kan också inspirera fler länder i Europa att faktiskt komma bort från en oetisk och otidsenlig metod för att bedöva grisar.

Sverige sägs ha världens främsta djurskyddslagstiftning men tillåter fortsatt koldioxidbedövning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att införa ett slutdatum för när koldioxidbedövning inte längre kommer att vara tillåtet?