Fråga 2020/21:2989 Våldsutsatta kvinnor som lever gömda

av Maj Karlsson (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vänsterpartiet har tidigare i motionen Mäns våld mot kvinnor och andra former av våld i nära relationer (2018/19:2227) anfört att kvinnor som lever gömda i Sverige utan uppehållstillstånd är en grupp som är extra utsatt för våld.

En kvinna som helt saknar rättigheter i samhället riskerar att bli utsatt för sexuella övergrepp och misshandel av män som utnyttjar hennes situation. Det är få kvinnojourer som har möjlighet att ta emot dessa kvinnor, och risken att utvisas kan göra att kvinnan undviker att söka hjälp från hälso- och sjukvården. Det är även otänkbart för en gömd kvinna att polisanmäla misshandel eftersom hon då själv riskerar att utvisas.

Vänsterpartiet anser att kvinnors behov av skydd mot våld och sexuella övergrepp överordnas utlänningslagen och att lagstiftningen behöver ses över så att kvinnor som medverkar i en brottsutredning om våldsbrott eller sexuella övergrepp ska beviljas tillfälligt uppehållstillstånd så länge förundersökningen eller domstolsprocessen pågår.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att, utifrån ovan angivna omständigheter, öka skyddet för våldsutsatta kvinnor som lever gömda?