Fråga 2020/21:2978 Rättvis skuldhantering för företagare

av Angelica Lundberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under pandemin är näringsliv och företagare drabbade av nedgång i verksamhet och uteblivna beställningar, och de har i många fall kvarstående kostnader som måste hanteras. I vissa fall finns även växande skulder. Många är de som drabbas negativt av pandemins effekter, utan att själva ha kunnat göra någonting åt det i förväg. Företagare hamnar i skuld och har svårt att komma ur den.

Orsaker till att många företagare inte sökt stöd är, enligt de undersökningar som gjorts, att paketen inte varit anpassade för verksamheten, bristande kommunikation från stat och myndigheter, krångliga regler och en oro hos företagare för vad som egentligen gäller. Långa handläggningstider har försatt ett stort antal småföretag i obestånd, vilket lett till konkurser. När ägare till i grunden livskraftiga företag tvingas lägga ned sina livsverk på grund av statliga restriktioner är det statens skyldighet att agera snabbt. Många företag har väntat orimligt länge på den hjälp som utlovats.

Den enskilde företagaren drabbas av stora konsekvenser, då en enskild firmas ekonomi är kopplad till den privata ekonomin. Även ägare till aktiebolag kan drabbas, då många går i personlig borgen för lån. Betalningsanmärkningar kvarstår under lång tid och påverkar möjligheterna till beviljande av lån, att kunna ingå avtal och att göra inköp mot faktura, och det begränsar också möjligheten för den enskilde att starta upp sin verksamhet igen.

Sverigedemokraterna föreslog i ett utskottsinitiativ våren 2020 att regeringen ska ta fram förslag till åtgärder för att undvika att företagare som drabbats av den ekonomiska krisen i oskälig utsträckning hamnar i privat skuldsättning och för att de enklare ska kunna ta sig ur skuldsättningen och kunna återstarta verksamheter. Initiativet vann inte gehör.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att seriösa företagare som på grund av coronapandemin hamnat i en skuldsättning de inte kunnat förhindra inte ska drabbas personligen på ett orimligt sätt?