Fråga 2020/21:2977 Europeiska radio- och tv-unionen

av Hans Wallmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Efter kidnappningen i luften av Ryanairs plan mellan Aten och Vilnius visar nu tv i Belarus upp en framtvingad intervju av den tillfångatagna journalisten Roman Protasevitj med påstådda bekännelser. Ytterligare ett brott av myndigheterna och där den typen av offentliga och förnedrande framtvingade uttalanden är att betrakta som tortyr.

Det som nu skett är inget undantag. Statstelevisionen i Belarus har tidigare visat liknande påstådda bekännelser vilka är delar av regimens sätt att kuva och terrorisera sin egen befolkning. Belarus statstelevision BT som medverkar till dessa återkommande övergrepp är medlem av EBU som är den europeiska radio- och tv-unionen vilken samlar nationella tv- och radiobolag som ägnar sig åt public service. Sveriges Television är del av EBU. I grunden är det problematiskt för EBU och framför allt dess medlemmar att i sin krets räkna ett bolag som medverkar till det som kan beskrivas som offentlig tortyr och därmed kastar en mörk skugga över begreppet public service.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind är:

 

Avser ministern att verka för att den svenska regeringen, i dialog med Sveriges Television, på något sätt ska verka för att EBU inte längre ska ha kvar BT från Belarus i medlemskretsen?​