av Linda Modig (C)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
Sveriges inreserestriktioner och krav på negativt covidtest har i kombination med våra nordiska grannländers motsvarande krav på karantän, test och restriktioner kraftigt påverkat och försvårat umgängesrätten för barn med föräldrar i de fall föräldrarna är bosatta i två olika nordiska länder.
För att konkret beskriva och belysa hur barn och föräldrar drabbas kan nämnas situationen i Finland om den ena föräldern bor precis utanför en gränskommun, till exempel i Kemi, och den andra bor i Haparanda. Kemi ligger endast två mil från Haparanda men är inte gränskommun och omfattas därför inte av undantag för karantän. Barnen ska enligt reglerna sätta sig i frivillig karantän varje gång de återvänder till Finland. Barnen har lagstadgad rätt till umgänge och lagstadgad rätt till skolgång. Om ena föräldern har rest till Sverige för att hämta sina barn kräver finska arbetsgivare/kommuner 14 dygns karantän. Sveriges krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige gäller för alla utländska medborgare vid inresa till Sverige, även för föräldrar som ska hämta sitt barn. Testet får vara max 48 timmar gammalt. Att behöva ta ett negativt test varje gång man ska hämta hem sitt barn från Finland eller Sverige eller Åland blir en orimligt stor kostnad.
På Åland är det sju dagars frivillig karantän för umgängesbarnen. Det innebär att barnen missar fem skoldagar, alltså en hel vecka. Ett åländskt exempel på orimliga konsekvenser är där två barn, 11 och 13 år gamla, som enligt tingsrättens beslut var tredje fredag ska föras till Sverige för att lämnas till sin förälder och ha umgänge med denne fram till söndag kväll. När de kommer hem skall de stanna sju dagar i frivillig karantän och missar således fem skoldagar. Distansundervisning ordnas inte. Barnen har lagstadgad rätt till umgänge och lagstadgad rätt till skolgång.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Mikael Damberg:
Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det som har framförts?