Fråga 2020/21:2969 Framtiden för Bromma flygplats

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Placeringen av Bromma flygplats är en strategisk fördel för Sverige. Från Bromma flygplats kan vi lätt färdas till och från olika delar av Sverige för att möjliggöra att landets olika delar hålls samman. Närheten till centrala Stockholm och den utbyggda kollektivtrafiken gör att det är smidigt och enkelt att resa till och från Bromma. Flygplatsen är viktig för näringslivet och för att upprätthålla centrala funktioner i riket med regering, riksdag och myndigheter. Närheten till universitetssjukhuset Karolinska talar också för Brommas samhällsviktiga hantering av ambulans- och sjuktransporter. 

Det sker en omvandling av flyget, och omvandlingen går fort. Elektrifiering, vätgas och biobränslen, tillsammans med utvecklingen av helt nya typer av flygplan och drönare, minimerar snart flygandets negativa klimatpåverkan. Regeringen har själv, med Elektrifieringskommissionen och organisationen Fossilfritt Sverige, pekat på flyget som en viktig del i klimatomställningen. Bromma har i dag olika typer av flyg (långsammare/mindre/miljövänligare) och helikopterverksamhet som inte passar in i flygmönstret på Arlanda. 

Swedavias rapport, som ännu inte offentliggjorts, om minskat flygande och bristande lönsamhet för Bromma flygplats spelar sannolikt en avgörande roll för regeringens beslut rörande Bromma flygplats framtid. Trafikutskottet kallade Swedavia till ett möte och ställde då frågan om de var beredda att låta Bromma flygplats tas över av en annan aktör fram till 2038. Svaret var NEJ. Det kan absolut finnas fördelar för Swedavia att samla Stockholms flygtrafik, för att på så sätt öka lönsamheten på Arlanda, men fram till dess att Arlanda har den flygkapacitet som krävs för alla typer av flygtransporter är det mindre bra. 

Regeringen har tidigare ställt sig bakom Anders Sundströms utredning om att inte avveckla Bromma innan 2038 och att Arlanda måste byggas ut. Nu finns det en majoritet i riksdagen som inte delar regeringens önskan om att tidigarelägga avvecklingen av Bromma flygplats. Att hänvisa till minskat resande mitt i pandemin känns inte heller seriöst. 

Med anledning av texten ovan frågar jag infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är regeringen villig att ompröva sitt beslut gällande Bromma flygplats framtid?