Fråga 2020/21:2967 Public services roll i totalförsvaret

av Aron Emilsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Hur robusta public services rutiner är för påtryckningar, hur stark bolagens integritet är och vilken roll man har i totalförsvaret, samt om den enbart aktualiseras om Sverige är under väpnat angrepp eller även i händelse av enskilda situationer och lågintensiva hot, är frågor som ställts på sin spets den senaste tiden.

Diskussionen om Sveriges Radios roll i totalförsvaret har aktualiserats i och med avslöjandet om att en Ekot-reporter haft en nära relation med en islamist som Säpo klassat som ett säkerhetshot, samtidigt som reportern gjort inslag om personen. SR:s rapportering och interna hantering av frågan ur ett journalistiskt perspektiv, och vad det innebär för förtroendet för Sveriges Radio, är inte primärt en fråga för politiken. Händelsen har emellertid uppdagat att det dels råder frågetecken om SR:s integritet och oberoende i samhällsbevakningen, dels inte råder entydighet kring hur SR:s totalförsvarsuppdrag ska tolkas. Detta tydliggjordes i en debatt mellan Sveriges Radios vd Cilla Benkö och DN:s chefredaktör i en debatt i TV4-nyheterna.

Public service har i uppdrag att vara sakliga och opartiska. Detta gäller dock inte i förhållande till terrorism och antidemokratiska organisationer. Var gränsen går för demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen, om det kan finnas risker utöver det som sägs i de direkta sändningarna och hur totalförsvarsuppdraget ska förhålla sig till demokratiparagrafen är samtliga frågor som behöver klarläggas.

Public service-bolagen är inte bara vanliga mediebolag, utan de har med sina allmännyttiga och särskilda uppdrag i sändningstillstånden särskilda uppdrag. Det framstår därför märkligt när Cilla Benkö försöker framställa det som att SR skulle vara ett vanligt mediebolag, då det finns en tydlig tanke och syfte med bolaget från riksdag och regering. Ett syfte som anknyter till totalförsvaret.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur avser ministern att tydliggöra public service-bolagens totalförsvarsuppdrag så att det kan möta samtidens hot mot rikets säkerhet?