Fråga 2020/21:2963 Inlåning av intensivvårdspersonal från grannländer

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 20 maj 2021 skickade Sveriges Kommuner och Regioner en skrivelse till regeringen om en nationell förfrågan om internationellt personalstöd till svensk intensivvård. Detta då organisationen har erfarit att det skulle kunna finnas möjlighet till nationellt stöd med personal från våra nordiska grannländer. Det kan exempelvis innebära stöd för att möjliggöra kvalificerad anestesi och att intensivvårdspersonal under sommaren 2021 temporärt arbetar i Sverige. Detta skulle ge en välbehövlig och välförtjänt paus till den svenska intensivvårdspersonalen, som har slitit hårt pandemin igenom.

I nära anslutning till överlämnandet av skrivelsen uttalade sig socialministern vara positivt inställd till inlåning av personal. Socialministern har också skrivit till SVT Nyheter och sagt att regeringen inte kommer att tveka kring att göra vad som krävs för att säkra personaltillgången i intensivvården.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern att hörsamma regionernas begäran och ställa en formell förfrågan till våra nordiska grannländer om personalstöd till svensk intensivvård under sommaren 2021?