av Markus Wiechel (SD)
till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)
Universitets- och högskolerådet (UHR) är det organ som bestämmer hur utländska betyg ska jämföras med svenska betyg. På senare tid har dock många sett hur ändrade föreskrifter inneburit att förändringen av omräkningstabellerna inneburit att en lång rad elever har missgynnats, vilket blir ett högt pris att betala för barn vars föräldrar har valt att bo utomlands. Bland annat föreningen Svenskar i Världen (SiV) har uppmärksammat detta i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Enligt SiV bodde det uppskattningsvis 660 000 svenskar utomlands under 2015, varav 150 000 i USA (ett av de länder som drabbats). Utlandssvenskarna är i många avseenden en enorm resurs för det svenska samhället, då de ofta tar med sig nya kunskaper, kontakter och erfarenheter hem efter några år utomlands. Utöver detta är det många som menar att utbildningen ofta är bättre i andra länder, just mot bakgrund av att det i många fall ställs högre krav på eleverna än i Sverige.
Den nya bedömningen grundar sig på att högsta betyg från studenter i länder som USA överskrider den svenska andelen med högsta betyg. Med andra ord missgynnas utlandssvenskar för att en större andel av dessa är högpresterande. SiV har exemplifierat det orimliga med detta genom ett exempel: En student gick efter hårt slit ut high school med högsta möjliga betyg förra sommaren. Med UHR:s nya omräkningstabell sänks hennes betyg från maxpoängen 20,00 till 19,00 (om man inkluderar meritpoängen blir det en sänkning från 22,5 till 21,5). Hennes målmedvetna studier, som gav maximal utdelning i USA, räcker med andra ord inte längre för att hon ska kunna komma in på de attraktiva utbildningarna vid Sveriges främsta universitet. Trots ihärdigt slit straffas hon för att hennes föräldrar valt att bosätta sig utomlands.
UHR har i uppdrag från regeringens att se till att reglerna för antagning till högskolan är så rättvisa och likvärdiga som möjligt. Med de förändringar vi sett är så uppenbarligen inte fallet.
Inte minst utifrån att jag själv har gått sex år i amerikansk grundskola och således också tagit studentexamen från amerikansk high school önskar jag svar från statsrådet Matilda Ernkrans på följande fråga:
Menar statsrådet att det är rimligt att svenska elever som studerar i ett annat skolsystem ska straffas för att det skolsystemet lyckas bättre än det svenska med att få elever att prestera maximalt, eller kan vi förvänta oss att ministern vidtar åtgärder för att nuvarande valideringsmodell ska förändras?