Fråga 2020/21:2956 Underlättande för mindre drivmedelsstationer

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I Västerbottens inland finns det ett antal byar utanför centralorterna som har någon form av drivmedelsanläggning. Dessa är i nästan samtliga fall ett serviceställe med någon form av butik, apotek, post, systembolag, Svenska Spel med mera.

Samtliga anläggningar har en viktig funktion med att leverera drivmedel i närområdet till boende och besökare, och de har även en viktig funktion för kommunala verksamheter som exempelvis hemtjänst, räddningstjänst och andra kommunala servicefunktioner i närområdet.

I ett projekt som utfördes mellan 2018 och 2020 genom Svensk Bensinhandel uppmärksammar man i slutrapporten de konsekvenser som kan uppstå för dessa drivmedelsanläggningar om inte lagstadgade åtgärder utförs för dessa innan juli 2022.

De åtgärder som måste utföras är omfattande förändringar på bensincisterner, anslutna rörledningar eller slangledningar med mera. För många av dem som driver en sådan anläggning innebär det omfattande kostnader. 

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson blir därför:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att underlätta för alla dessa små drivmedelsstationer så att de kan utföra de nödvändiga åtgärderna och inte tvingas lägga ned?