Fråga 2020/21:2952 Produkter med dubbla användningsområden

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Svenska företag som tillverkar produkter som kan användas i både civila och militära sammanhang får allt oftare avslag på sina ansökningar om export från Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Det upplevs som problematiskt att produkter klassificeras som sådana med dubbla användningsområden utan att vara det. Ett exempel är instrument som kan identifiera kemiska stridsmedel vid flygplatskontroller etcetera, vars funktion innebär identifiering och inte utveckling eller distribuering av kemiska stridsmedel.

I många fall är avslagen motiverade med diffusa förklaringar som att mottagaren finns i ett land med begränsad demokrati, detta trots att landet har genomfört demokratiska val. Och i vissa fall får företag avslag trots att svensk vapenexport till landet har godkänts. Denna inkonsekventa hantering från ISP:s sida hämmar utvecklingen av innovativa svenska produkter och leder till att svenska arbetstillfällen går förlorade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:​

Avser ministern att vidta några åtgärder för att ISP:s handläggning av ansökningar inte ska ske på ett till synes godtyckligt sätt utan på ett konsekvent och ordnat sätt, så att företagen kan känna sig trygga i att deras ansökningar får en korrekt bedömning?