Fråga 2020/21:2950 Swedavias hemliga Brommarapport

av Åsa Coenraads (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Diskussionen om att lägga ned Bromma flygplats innan det ordinarie avtalet löper ut pågår för fullt just nu, då regeringen har aviserat både en nedläggning och en utredning om hur detta ska gå till samtidigt.

Frågan är komplicerad, och en överflyttning av inrikesflyget från Bromma flygplats till Arlanda kommer att kräva stora investeringar i ny rullbana, ombyggda terminaler och billigare transfer till och från Stockholms city.

Trafikutskottet förbereder nu ett utskottsinitiativ om detta, och för att beslut och debatt ska bli korrekta tar vi in så mycket information som möjligt.

Swedavia och näringsministern har varit i utskottet för att informera och svara på frågor. De återkommer dock ofta till det material som Swedavia tagit fram om Brommas nedläggning i förtid. Dock är materialet hemligstämplat, då det innehåller affärshemligheter och Swedavia inte råder under offentlighetsprincipen.

I veckan har Swedavia återigen varit på besök hos trafikutskottet i riksdagen och hänvisade då till att deras ägare (regeringen) bestämt att hemlighålla rapporten.

Nu vill jag därför fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Kan riksdagens trafikutskott få se hela den rapport som Swedavia tagit fram om en förtida nedläggning av Bromma flygplats för att kommande beslut ska ske med alla fakta på bordet?