Fråga 2020/21:2948 Vattenförsörjningen i Rojava

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Undertecknad har vid ett flertal tillfällen lyft situationen för de kurdiska invånarna i Afrinprovinsen i nordvästra Syrien, som närmast ser ut att utsättas för en form av etnisk rensning. Till följd av systematiska och återkommande övergrepp från turkiska trupper och till dem allierade jihadister ser framtiden alltmer dyster ut. Det har därför kommit att bli ett exempel på vad som hade kunnat ske i nordöstra Syrien, närmare bestämt området kallat Rojava, som lämnades åt sitt öde av väst. Efter att regionen tvingats ingå avtal med den syriska regimen kunde dock de turkiska planerna på att ockupera även detta område bromsas.

Dessa händelser minskar dock inte det faktum att Turkiet har intressen i området och gör vad de kan för att försvaga kurderna, som befinner sig i ett geopolitiskt mycket utsatt läge. Detta ser vi inte minst då man aktivt genom byggandet av över 20 dammar försöker kontrollera vattentillgången i området. Vattenbristen kan därför komma att leda till en allvarlig humanitär kris, då det behövs såväl som dricksvatten som till jordbruk och kraftverk.

Inte minst mot bakgrund av att detta agerande är ett tydligt brott mot tidigare avtal om att garantera vattentillförseln, men också då vi inte ens kan föreställa oss vilka fruktansvärda humanitära konsekvenser detta kan få bör det ligga i utrikesministerns intresse att agera.

Utrikesminister Ann Linde önskas därför svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skydda vattentillgången till Rojava i nordöstra Syrien, och kan vi förvänta oss att ministern lyfter detta med turkiska företrädare eller i det internationella samfundet?