Fråga 2020/21:2938 Situationen i Etiopien

av Petter Löberg (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vi har under en längre tid kunnat se hur situationen i Etiopien haft en oroväckande utveckling. Rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter och oroligheter i många delar av landet gör att det finns större anledning att bevaka regionen noggrant. Risken för en eskalerad våldsspiral som dessutom riskerar spridas inom och utanför Etiopien är hög.

Etiopien är det land i Afrika som gett skydd åt näst flest flyktingar från kringliggande länder, samtidigt som den nuvarande situationen har skapat en svår humanitär kris med upp mot 1 miljon internflyktingar, enligt Läkare utan gränser. 

Samtidigt får vi tillsänt oss uppgifter från diasporan i Sverige att man utrycker viss oro inför tillämpningen och definitionen av asylansökningar från regionen. Man upplever att det har blivit allt svårare att få asyl, detta trots att situationen i själva verket försämras. Noterbart är att det finns flera regioner som enligt rapporter präglas av oroligheter, såsom Metekel, Benishangul Gumuz, Wellega, Konso och Oromia, utöver den tidigare uppmärksammade Tigrayregionen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit och kommer att vidta med anledning av situationen i regionen?