Fråga 2020/21:2932 Lynetteholmen i Öresund

av Elin Segerlind (V)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Samrådet kring bygget av den konstgjorda ön Lynetteholmen utanför Köpenhamn fortgår. Planen är att bygga den 280 hektar stora ön av utfyllnadsmassor för att klimatsäkra Köpenhamn. Röster har höjts att det är just behovet att bli av med utfyllnadsmassorna som är det primära skälet till ön, inte behovet av bostäder eller önskan om att mildra klimateffekter som lyfts fram som främsta argument.

När svenska myndigheter i samrådsprocessen yttrat sig har det varit med stor skepsis. Länsstyrelsen i Skåne belyste i sitt yttrande en rad problem och brister med den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts. Bland annat såg de brister i uträkningarna kring hur stor spridningen från sedimenten skulle bli och hur stor påverkan det skulle komma att få på de omkringliggande områdena, däribland flera Natura 2000-områden. Med nuvarande utformning ser de också en risk för minskade vattenflöden genom Öresund och med det minskad tillförsel av saltvatten och syrerikt vatten till ett på många platser redan syrefattigt Östersjön.

Länsstyrelsen bedömer också att de ålgräsängar som finns i området kommer att försvinna. Ålgräsängar har konstaterats vara en av de högst prioriterade bevarandeåtgärderna för grunda bottnar, och längs västkusten utförs därför projekt med att plantera tillbaka ålgräs, något som inte alltid är enkelt.

När Naturvårdsverket den 5 maj skickade in sitt svar på fortsatt samråd konstaterade de att samrådet inte kunde anses slutfört. Bland annat pekade Naturvårdsverket på att valet av dumpningsplatser inte uppfyller kriterier för vad som kan anses lämpligt. De konstaterade också att vattengenomströmningen inte tillräckligt belysts i MKB, och att så länge inte det kunde göras så måste man utgå från försiktighetsprincipen.

Samtidigt som Danmark planerar för en helt ny ö i Öresund har regeringen gett Länsstyrelsen i Skåne i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund. Där vill regeringen också veta hur effekterna kommer att bli om man gör liknande åtgärder på bägge sidor av Sundet. Just nu ser det inte ut att vara i korten. I stället planerar Danmark för att bygga en ö som tydligt kommer påverka balansen i Öresund. När klimatministern tidigare fick frågan blev svaret att frågan skulle fortsätta följas.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Avser regeringen att vidta åtgärder för att skydda den sårbara marina miljön i Öresund och börja förhandla med Danmark om ett stopp för byggnationen av Lynetteholmen?