Fråga 2020/21:2921 Nedläggning av glesbygdsmackar

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Enligt föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) måste alla bensinstationers rör och ledningar rostskyddas för att minska risken för läckage, vilket är rimligt. För de större bensinbolagen utgör de investeringar som behövs för att möta säkerhetskraven inga större problem. Men för de mindre bensinmackarna i landet kan investeringar på hundratusentals och i vissa fall miljoner kronor bli en hård smäll. Det finns visserligen stödsystem redan i dag. Men Svensk Bensinhandel varnar för att pengarna betalas ut först efter att rören har bytts och att många banker är ovilliga att ge brygglån. Om inget görs riskerar många glesbygdsmackar att läggas ned i förtid helt i onödan.

De skärpta säkerhetskrav som träder i kraft i juli nästa år påverkar i storleksordningen 500 bensinmackar i glesbygden. För de samhällen där mackarna tvingas stänga får det en kraftig påverkan på samhällsservicen och skapar problem för hemtjänsten och räddningstjänsten.

Lokala bensinstationer fungerar i många fall även som matbutiker, postutlämningsplatser och apotek, vilket gör att många funktioner försvinner om de skulle läggas ned.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att vida några ytterligare åtgärder för att förhindra att glesbygdsmackar behöver läggas ned i förtid?