Fråga 2020/21:2913 Lättade restriktioner för kultursektorn

av Emma Ahlström Köster (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Att ta del av kultur är en mänsklig rättighet som stärker såväl folkhälsan som Sveriges demokratiska utveckling.

Kulturföretag som vanligtvis klarar sig utan offentligt stöd har drabbats hårt under pandemin. De långvariga restriktionerna har inneburit en mer eller mindre nedstängd arbetsmarknad för kultursektorn. En ytterligare försvårande omständighet är att många redan före pandemin levde på den ekonomiska marginalen och att skyddsnätet för kulturskapare generellt sett är svag.

Varje kulturområde har olika förutsättningar, och det finns stora grupper av professionella kulturskapare som sett sig tvingade att byta jobb, exempelvis musiker och dansare eller företag inom ljud och ljus.

Utöver att enskilda kulturutövare drabbas hårt är också risken stor att hela kultursektorn tappar värdefull kompetens och att färre söker sig till branschen.

De senaste lättnaderna av restriktionerna är välkomna och har inneburit att man äntligen kan planera för att genomföra begränsade, säkra evenemang i de delar av sektorn som fortfarande finns kvar. Kultursverige hoppas på ytterligare lättare längre fram i sommar, och det är viktigt att karantänsreglerna släpps i takt med lättnaderna, så att utländska artister med negativt test kan få komma hit.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka kortsiktiga planer på förändringar i restriktionerna planeras under sommaren och för hösten och när förmedlas dessa, så att kultursektorn kan planera efter dem?