Fråga 2020/21:2911 Snabblån för aktieköp

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Många privatpersoner agerar på börsen, och att handla med aktier är i sig inte ett problem. Däremot kan den marknadsföring av snabblån för aktieköp som förekommer vara riskabel. Det gäller inte minst med tanke på den kraftigt ökande överskuldsättningen i gruppen unga, en grupp som ofta har svårare än andra att vara kritiska till de budskap de möter.

Det har nyligen rapporterats att flera snabblånebolag marknadsför sms-lån för aktieköp. Detta har organisationen Sveriges Konsumenter starkt kritiserat och menar att det är oroväckande med tanke på att det är mycket riskabelt att ta snabba och dyra lån för att chansa på aktier. Vidare menar man att det riskerar att öka den redan problematiska överskuldsättningen i samhället och att det finns paralleller mellan spelberoende och unga personers stora intresse för börsen. Det är inte tillåtet att spela på kredit, och krediter bör inte ses eller användas som ”handelsmedel”. Försiktighet bör råda då ”investeringen” som man lånar till är högst spekulativ.

Sverigedemokraterna ser de ökande skulderna och överskuldsättningen i samhället i stort och särskilt i gruppen unga, som besvärlig, och flera åtgärder behövs för att förebygga detta.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur ser statsrådet på marknadsföring av snabblån för aktieköp, och hur avser statsrådet att hantera frågan?