Fråga 2020/21:2905 Skydd för våldsutsatta kvinnor med beroende

av Maj Karlsson (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Kvinnor med beroende som utsätts för våld har ofta ingenstans att vända sig. De flesta skyddade boenden tar inte emot personer med beroende av alkohol eller droger. Ofta bemöts kvinnorna inom flera delar av samhället i första hand som missbrukare och inte som brottsoffer. När drogfrihet ställs som krav för att en kvinna med beroendetillstånd som utsätts för misshandel ska få hjälp finns en överhängande risk att hon inte söker hjälp. 

För kvinnor som i första hand behöver hjälp som brottsoffer är det viktigt att skilja på beroendet och våldsutsattheten. I dag riskerar kvinnor att inte få stöd och hjälp att lämna en våldsam relation för att de befinner sig i ett aktivt bruk av något slag. Det blir tydligt att bristerna är stora. Enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjort är det inte ovanligt att kvinnor som har problem med missbruk utsätts för både fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, och våldet kan vara mycket grovt. Trots detta är det endast 22 procent av alla skyddade boenden som anger att de tar emot personer med missbruks- eller beroendeproblematik.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att öka möjligheten för att våldsutsatta kvinnor med missbruks- och beroendeproblematik ska få tillgång till stöd och hjälp utifrån sitt skyddsbehov?