av Mattias Bäckström Johansson (SD)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Om Sverige fortsatt ska vara en framstående industrination är det helt avgörande att det finns en fungerande kompetensförsörjning. Vi kan nu se en omfattande elektrifiering tillta där såväl samtliga politiska partier som branscher är överens om färdriktningen. I samhällsdebatten står även energi- och klimatfrågor högt upp på dagordningen.
Trots detta är intresset mindre för inriktningen energiteknik i gymnasieskolan i dag, och över tid har antalet elever minskat kraftigt. För oavsett om man ska jobba med drift av kärnkraft, kraftvärme, vattenkraft eller andra förnybara energikällor behövs det energitekniska ungdomar som i sin tur påverkar möjligheterna till de högre utbildningarna på driftssidan.
Ett gott exempel för att locka ungdomar till högre utbildningar efter gymnasiet är Tekniksprånget som drivs i projektform av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Iva. Det är ett praktikprogram som syftar till att inspirera elever till att läsa vidare på en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna, och som har haft ett mycket bra utfall.
Enligt min uppfattning finns det ett oroväckande lågt intresse för energiteknik, som trots allt är en framtidsbransch, och om ingen förändring sker så riskerar detta att i förlängningen försvåra utvecklingen inom energiområdet.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Anser statsrådet att det är ett problem med ett lågt intresse för energiteknik, och avser statsrådet att vidta några åtgärder?