Fråga 2020/21:2883 Reformerat strandskydd

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Nyligen avslutades remisstiden för utredningen Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd (SOU 2020:78). Utredningen föreslår flera betydande förändringar i strandskyddsregelverket som bland annat ska skapa större acceptans för systemet och göra det enklare att bygga på landsbygden.

Utredningen föreslår att en differentiering av strandskyddet ska genomföras genom att beslut om lättnader i strandskyddet får tas på en lokal och regional nivå. Det ska bli lättare att bygga i ”landsbygdsområden” som i lagtexten föreslås ska definieras som områden med god tillgång på obebyggd mark, där det inte finns en stor efterfrågan på mark för bebyggelse och som inte är av särskild betydelse för något av strandskyddets syften.

Ett reformerat strandskydd är ett viktigt steg i det bredare arbetet med att skapa tillväxt på landsbygden. Eftersom strandskyddet länge har lagt en våt filt över utvecklingen på svensk landsbygd med sin omoderna lagstiftning så är det av största vikt att en ny lagstiftning kan komma på plats så fort som möjligt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur ser tidsplanen för ett slutgiltigt förslag till ett reformerat strandskydd ut?