Fråga 2020/21:2871 Användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Inom de närmaste veckorna kommer Sverige att börja fasa ut användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19, Vaxzevria, och därmed avstå ett mycket stort antal vaccindoser. Detta eftersom Folkhälsomyndigheten endast rekommenderar vaccination med Vaxzevria till personer över 65 år.

Samtidigt har Sverige fortsatt en hög smittspridning, en av de högsta i Europa, vilket gör att flera regioner lyft frågan om att erbjuda Vaxzevria till yngre frivilliga personer. Vaxzevria är godkänt för personer över 18 år, och såväl Folkhälsomyndigheten som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bedömer att vaccinet är effektivt för att förebygga covid-19 och minska svår sjukdom och dödsfall.

En stor del av befolkningen som ingår i fas 4 av den pågående vaccineringen kommer som prognosen ser ut nu att tvingas vänta till slutet av sommaren med att bli vaccinerade. Genom att erbjuda frivillig vaccination med Vaxzevria skulle fler personer kunna bli vaccinerade tidigare och därmed ges ett effektivt skydd mot covid-19. Den möjligheten undersöks nu i Danmark, och den tyska hälsoministern Jens Spahn meddelande nyligen att Tyskland kommer att tillåta alla vuxna att låta sig vaccineras med Vaxzevria om de så önskar i syfte att påskynda takten i vaccineringen.

Det är bra och viktigt att Folkhälsomyndigheten tar de mycket ovanliga men allvarliga biverkningarna av Vaxzevria på största allvar. Den som blir rekommenderad att ta vaccin måste känna sig trygg med att nyttan vida överstiger risken för eventuella biverkningar. Detta är centralt för att vi ska nå en hög vaccinationsgrad och även få personer som initialt känner tveksamhet att tacka ja till erbjudandet om vaccination mot covid-19. Samtidigt är det allt annat än bra att Sverige nu ska avstå ett mycket stort antal vaccindoser när många personer som här och nu vill bli vaccinerade tvingas vänta betydligt längre än nödvändigt. Att vänta på vaccination innebär för den enskilde en högre risk att smittas och bli allvarligt sjuk i covid-19, och en långsammare vaccinationstakt innebär för samhället i stort en högre smittspridning. Frågan om att erbjuda frivilliga vaccination med Vaxzevria är inte enkel men bör noggrant prövas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att låta pröva hur en sådan frivillig vaccination skulle kunna gå till?