Fråga 2020/21:2860 Granbarkborrens spridning

av Anders Åkesson (C)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Under en följd av år har problemen med angrepp av granbarkborre blivit allt större. Skadornas omfattning handlar nu om mångmiljardbelopp i ett nationellt perspektiv. Skogsägare är ålagda att tillse att angripen skog snarast tas bort för att om möjligt förhindra ytterligare angrepp. För att förhindra svärmningar/ytterligare spridning behöver ingreppen dessutom göras före juli månad.

Ett problem uppkommer då statliga reservat med annan skötselinstruktion, reservat som gränsar till privat förvaltad produktiv skogsmark, genom särskilda föreskrifter inte tillämpar motsvarande skötsel, det vill säga att staten inte hugger ut och forslar bort angripna träd.  Reservaten riskerar därmed att utgöra en mycket dålig ”reklam” för statens reservat eftersom insekterna sprider sig från statens reservat till omkringliggande ”oskyldiga skogsägare”. Ser vi det ur ett klimatperspektiv är det givetvis riktigt dåligt att granskog dör i stället för att man kan tillverka produkter av träden, produkter som konkurrerar bort kol och olja ur vårt samhälle.

Att staten sköter den mark man förvaltar är därför viktigt för den allmänna acceptansen av naturreservaten. I dag får fastighetsgrannar som drabbats, trots att de själva tagit sitt ansvar, ingen ersättning. Att driva skadeståndsprocesser mot staten är riskabelt för den enskilde eftersom man riskerar att få betala både sina egna och statens rättegångskostnader. I en mycket stor del av reservaten i landet finns i dag skötselföreskrifter som länsstyrelserna anser förhindrar dem från att vidta åtgärder för att bekämpa granbarkborrar.

Sommaren 2020 beslutade dock flera länsstyrelser i landet om generella undantag för sina reservat, detta i syfte att kunna vidta åtgärder för att på ett effektivt sätt hindra granbarkborrens spridning. Dessa beslutade undantag hann dock aldrig verkställas eftersom de överklagades och ligger sedan dess på Miljödepartementet för avgörande.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Av vilken orsak har regeringen/Miljödepartementet ännu inte hanterat inkomna överklaganden av länsstyrelsers beslut avseende ändrade skötselföreskrifter i syfte att hindra granbarkborrens spridning?