Fråga 2020/21:286 Tillväxtverkets arbete med verksamt.se

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Det återfinns en stor differens mellan regeringens anslagsförslag i budgetpropositionen och Tillväxtverkets eget uppskattade behov av finansiering för sin verksamhet. I verkets budgetunderlag för 2021–2023 skriver de bland annat att ”behovet av fortsatt finansiering av verksamt.se och insatser för enkla digitala myndighetskontakter kvarstår”.

Verksamt.se utvecklas alltmer och når ut till många med tjänster som gör det enklare att starta och driva företag. Användarna upplever att tjänsten lever upp till målet att underlätta för företagare.

Tillväxtverket ser ett fortsatt behov av att utveckla smart guidning till rådgivning, nätverkande och finansiering som finns inom det offentliga stödsystemet. Det handlar om att förvalta, förbättra och vässa kommunikationen av verksamt.se, och verket äskar för detta 36 miljoner kronor för 2021. Regeringen gör en annan bedömning, då den inte går Tillväxtverket till mötes.

Mot bakgrund av detta riktar jag följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Av vilken anledning får inte myndigheten det den efterfrågar i sitt budgetunderlag, och avser statsrådet att på andra sätt verka för en utveckling av verksamt.se?