Fråga 2020/21:2858 Omsättningsstödet för handelsbolag

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Det inrättade ekonomiska stöd som är sökbart från den 29 mars 2021 för perioden mars 2020 till februari 2021 med benämning omsättningsstödet till handelsbolag med minst en fysisk person som delägare riktar sig till handelsbolag vars nettoomsättning minskat i större omfattning till följd av den pågående pandemin. Stödet för perioden mars 2020 till februari 2021 har gått att söka från den 29 mars 2021. Stödet lämnas till handelsbolag med minst en fysisk person som delägare om förutsättningarna för stöd uppfylls.

På länsstyrelsens hemsida går det att läsa följande:

”Förutsättningarna för att få stödet är bland annat att

Handelsbolag som har minst en fysisk person registrerad som delägare den 28 februari 2021 och som har fått ett större omsättningstapp till följd av den pågående pandemin kan söka omsättningsstödet.”

Stödet söks via Bolagsverkets system men beslutas och betalas ut via länsstyrelsen.

Den som söker och är aktiv ägare och har tre passiva ägare blir inte aktuell för stödet enligt de svar som lämnas av länsstyrelsen, då de passiva delägarna i handelsbolag räknas in. Om stödet låg hos Skatteverket så skulle de med en gång konstatera att de passiva ägarna får sina inkomster från annat håll än från handelsbolaget och därmed inte ska räknas in i omsättningsstöd till handelsbolaget. Därför borde konstruktionen av stödet från regeringen justeras så att det blir sökbart enligt den verklighet som dessa handelsbolag verkar i.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att ta initiativ med anledning av uppgifter som har framkommit kring omsättningsstödet för handelsbolag med passiva delägare, och kommer regeringen därmed att justera sin konstruktion på stödet så att det blir sökbart?