Fråga 2020/21:2855 Individuell läkarbedömning

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I november 2020 presenterade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som bekant en omfattande granskning över hur äldrevården fungerat under pandemin. Granskningen visade bland annat att omkring en av fem patienter över huvud taget inte fick en individuell läkarbedömning när de drabbats av covid-19 och befann sig i livets slutskede. Det framkom dessutom att de allra flesta så kallade läkarundersökningar enbart genomfördes per telefon och att bara 5 till 7 procent av patienterna faktiskt fick träffa en läkare rent fysiskt.

Undertecknad och flera andra med mig, däribland visselblåsare inom vård och omsorg, varnade för detta redan våren 2020. Socialministern agerade inte då, och regeringen samt berörda myndigheter tillät det som senare kommit att kallas för en historisk vårdskandal att fortsätta. Det var som om regeringen inte hade öppnat tidningen, följt vittnesmål på sociala medier eller brytt sig om de fruktansvärda historier som anhöriga delade med sig av när deras närstående kvävdes utan att få den basala vård de hade rätt till och som kunde ha räddat deras liv.

Även om det främsta felet är att regeringen har blundat för uppenbara missförhållanden under pandemin finns det mycket kvar att göra på området. Av den anledningen skulle regionerna inkomma med en redogörelse av eventuella förbättringsåtgärder senast den 15 januari i år, för att dessa sedan skulle planeras och genomförs med anledning av IVO:s iakttagelser. Dessutom fick kommuner och andra aktörer som berördes av IVO:s granskning ett liknande uppdrag att redovisa senast den 15 mars i år.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern tagit några initiativ mot bakgrund av de redogörelser som lämnats av berörda aktörer efter IVO:s granskning i syfte att säkerställa att samtliga, även seniora invånare, får en adekvat individuell läkarbedömning vid behov?