av Håkan Svenneling (V)
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Den senaste tiden har våld utbrutit vid al-Aqsamoskén i Jerusalem. Uppemot 90 000 palestinier har samlats vid denna för både islam, kristendomen och judendomen heliga plats under den senaste veckan med anledning av den muslimska högtiden ramadan. Hundratals har blivit skadade av aggressiv israelisk polis som stormat folksamlingar vid moskén. Även vid gränsen mot Gazaremsan har palestinier blivit utsatta för våld av israelisk polis vid demonstrationer för att visa stöd till palestinier i Jerusalem.
Att våldsamheter sker just nu grundar sig i att palestinier även protesterat mot att palestinska familjer ska vräkas i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem efter beslut i israelisk domstol. Domstolsförhandlingarna har dock skjutits upp i och med det våld som utbrutit. FN uppmanar Israel att omedelbart stoppa vräkningar i östra Jerusalem då det strider mot internationell humanitär rätt. En ockupationsmakt får inte beslagta egendom inom territoriet de ockuperar.
Konflikten mellan Israel och Palestina är inte en konflikt mellan jämlika parter. Israel är en av världens största krigsmakter vars militärapparat understöds av USA, och landet har ett större ansvar enligt folkrätten i egenskap av ockupationsmakt. Folkrätten gäller samtidigt samtliga parter med ett förbud mot attacker mot civila.
Raketer har avfyrats från Gaza mot israeliska områden, vilket enligt uppgifter Hamas ska ligga bakom, varpå israeliska attacker mot Gaza har lett till att minst 20 palestinier dödats, däribland minst 7 barn. Sverige bör fördöma Israels ockupation av Palestina och de attacker mot civila palestinier som eskalerat den senaste tiden. Israels ambassadör till Sverige bör kallas upp till Utrikesdepartementet för att ta emot Sveriges fördömanden.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:
Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att effektfullt fördöma Israels attacker mot civila palestinier och fördöma vräkningar inom palestinska områden som strider mot internationell humanitär rätt?