av Håkan Svenneling (V)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Den 28 april utbröt våldsamheter i Colombia mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Enligt Temblores, en lokal NGO som övervakar våldet, har åtminstone 37 människor dött och hundratals har skadats av polis och säkerhetsstyrkor. Våldet har eskalerat drastiskt.
Protester startade efter att den högerledda regeringen presenterat en skattereform som skulle slå hårt mot låg- och medelinkomsttagare i landet. Det var droppen som fick bägaren att rinna över i en situation med växande fattigdom och ojämlikhet, utsatthet för människorättsförsvarare och urfolk och brist på sociala skyddssystem. Hårda och kaosartade konfrontationer har tydliggjort bristen på säkerhetsstyrkor – och i förlängningen en regering – som skyddar sin egen befolkning. Colombias polis är en militär, inte civil, myndighet.
I och med fredsavtalet 2016 mellan regeringen och den största gerillan, Farc, väcktes hoppet om en fredlig utveckling i Colombia. Men bara under 2020 dödades enligt FN 375 människor, bland dessa före detta gerillamedlemmar, människorättsförsvarare, miljöaktivister, bondeledare, ledare för kvinnoorganisationer och urfolk.
För att vända denna negativa utveckling kan Sverige som en aktör för diplomati och förespråkare av de mänskliga rättigheterna främja en demokratisk och fredlig utveckling i Colombia. Det militära samförståndsavtalet står som hinder för det och riskerar i stället att stödja Saabs ansträngningar att sälja Jasplan till Colombia, som redan har Latinamerikas största militär. Sverige ska inte möjliggöra vapenexport till ett instabilt land med en förtryckande regering utan i stället främja humanitärt och konfliktförebyggande arbete.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Avser ministern och regeringen att fortsätta stödja svensk vapenexport till Colombia i stället för en fredlig utveckling baserad på implementering av fredsavtalet och mänskliga rättigheter?