Fråga 2020/21:2846 Ökad information till kommunerna för att ha kvar kvinnojourerna

av Maj Karlsson (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det finns i dag olika möjligheter för kommuner att samverka med idéburna kvinnojourer utan upphandling. Att välja att konkurrensutsätta skyddade boenden är ett ideologiskt beslut som får stora konsekvenser för arbetet för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Kvinnojourerna är den aktör som har längst erfarenhet och störst kunskap på området, och kvaliteten på jourernas stöd lovordas ständigt, inte minst nu efter den senaste tidens debatt i politiken.

De idéburna jourerna har en avgörande funktion som röstbärare för kvinnor och barn. Den rösten är och har alltid varit avgörande för jämställdhetsarbetet. Den rollen har inte privata aktörer, vars ökade plats på ”marknaden” medför risk för att jourrörelsens mångåriga erfarenhet och kunskap utarmas.

Att till exempel ingå ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är juridiskt möjligt, och att sluta långsiktiga avtal mellan kvinnojourer och kommuner är att ta ansvar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att öka informationen till kommunerna om möjlighet till och regelverk kring att till exempel inrätta IOP och/eller genomföra andra lösningar i syfte att ha kvar kvinnojourerna som en viktig aktör och ge kvinnor skydd?