Fråga 2020/21:2845 Vägen till val i Somalia

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I april röstade parlamentet i Somalia för att förlänga president Mohamed Abdullahi Mohameds mandatperiod med ytterligare två år, utan en demokratisk process, och för att framtida val ska hållas genom ett representativt demokratiskt system baserat på en person, en röst. När presidenten skrev under lagen bröt oroligheter ut mellan soldater trogna Mohamed Abdullahi Mohamed och soldater som motsatte sig hans förlängda presidentskap.

Detta ledde till väpnade sammandrabbningar i Mogadishu, vilket tvingade upp till 100 000 människor att fly sina hem och många soldater att lämna landsbygden för att bege sig till huvudstaden. Detta har i sin tur lett till att terroriströrelsen al‑Shabaab ska ha utnyttjat det osäkra läget i landet och intagit minst en somalisk stad.

Lagen avvisades av senaten, premiärminister Mohamed Hussein Roble, oppositionsledare och fyra av landets sex federala medlemsstater. I stället röstade de för att återupprätta en indirekt omröstning, varigenom särskilda delegater valda av Somalias klanäldste väljer lagstiftare som i sin tur väljer presidenten. Valsystemet är baserat på en överenskommelse från september 2020.

President Mohamed Abdullahi Mohameds mandatperiod gick ut den 8 februari utan att nya val har kommit till stånd, vilket är en central del i konflikten. Mohamed och de federala staterna hade i överenskommelsen från september utlovat att hålla indirekta val före den 8 februari. Somalia har inte hållit allmänna val sedan 1969 då senare försök har misslyckats på grund av problem med säkerheten nationellt. Indirekta val har i stället hållits och skulle denna gång vara mer inkluderande med dubbla antalet vallokaler och nästan dubbelt så många delegater som röstar, än senaste valet 2017.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser ministern och Utrikesdepartementet att vidta för åtgärder för att bidra till att säkra och demokratiska val hålls i Somalia?