Fråga 2020/21:282 Syrgas på äldreboenden

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Socialstyrelsens riktlinjer om syrgas vid palliativ vård av covid-19-patienter ändrades efter att remissvar inkommit om att syrgas saknas på äldreboenden. Från att tydligt förorda syrgas vid andnöd och syrebrist blev rekommendationen vagare – att syrgas eventuellt kan prövas, men att syresättning ofta inte behöver mätas vid livets slutskede, då andnöd inte behöver bero på syrebrist.

Nu har 90 experter inom palliativ vård och respiratorisk medicin från 15 länder uttalat sig om vilka rekommendationer som ska ges för palliativ vård av covid-19-patienter. Nio av tio anser att syrgasbehandling bör ges som palliativ vård av patienter med svår andnöd, om de har syrebrist.

Många experter menar att syrgas ska finnas tillgängligt och att personal som arbetar med palliativa patienter bör utbildas av läkare för att kunna ge behandlingen.

Socialstyrelsen håller fast vid rekommendationen som gäller efter ändringen då deras bedömning är att om man är i livets slutskede och har symtomet andnöd, har inte syrgas särskilt stor betydelse.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att Socialstyrelsens riktlinjer om syrgas för äldre covid-19-patienter är tillfredsställande, eller avser ministern att verka för att riktlinjerna snarast ändras så att syrgas kan erbjudas äldre vid andnöd och syrebrist?