av Mattias Bäckström Johansson (SD)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Den 20 mars 2015 var den senaste större solförmörkelsen över Europa. Inför den fanns en oro att den skulle kunna leda till störningar i kraftsystemet, då uppemot 30 gigawatt installerad solkraftsel skulle riskera att försvinna från Tyskland under solförmörkelsen. Det faktiska bortfallet blev mindre, och med förberedelser inför detta blev det heller inga större konsekvenser. Inte heller i Sverige, som har en begränsad installerad effekt av solkraft.
Nästa solförmörkelse som kommer vara påtaglig i Europa inträffar om drygt en månad, den 10 juni. Den är inte lika omfattande som den som ägde rum i mars 2015. Men en stor skillnad är att den installerade kapaciteten av solkraft har ökat under dessa år. Vid slutet av 2014 fanns det en installerad kapacitet av 87,3 gigawatt solkraft. Motsvarande installerad effekt vid slutet av 2019 var 130,7 gigawatt.
De fyra stamnätsoperatörerna i Tyskland har redan gått ut med ett gemensamt uttalande med en uppmaning om att ta solförmörkelsen i beaktande för balansplaneringen och att ha ett fokus på att öka utbudet av stödtjänster under perioden för solförmörkelsen.
Större solförmörkelser som kommer att påverka Europa kommer även att äga rum under 2026 och 2027, vilket gör det angeläget att ha en beredskap på hur man kan minimera påverkan på det synkrona kraftsystem som vi har tillsammans i vårt närområde.
Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilken beredskap inför solförmörkelser finns hos stamnätsoperatören för att minimera påverkan på vårt synkrona kraftsystem?