Fråga 2020/21:2811 Representant i kommitté om rennäringslagstiftningen

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Regeringen har i budgetpropositionen för 2021 aviserat att en utredning kommer att tillsättas för att se över rennäringslagstiftningen. Nuvarande rennäringslagstiftning är från 1971 och behöver bland annat anpassas till dagens samhällsstruktur och till Girjasdomen (NJA 2020 s. 3). En parlamentarisk kommitté kommer att tillsättas, och den 30 april 2021 skickade Näringsdepartementet ut en inbjudan till olika organisationer och myndigheter med möjlighet för dessa att nominera representant i kommitténs expertgrupp.

De industrisatsningar, pågående och kommande, som genomförs i Norrbotten är i allra högsta grad något som påverkar renskötseln. I den gröna omställningen händer väldigt mycket i Norrbotten, och mot den bakgrunden är det märkligt att Länsstyrelsen i Norrbotten inte har fått inbjudan att nominera representant i expertgruppen.

Hela Norrbotten är renskötselområde, från öarna i skärgården, via skogslandet och upp i fjällvärlden. Av totalt 51 stycken samebyar i Sverige återfinns 32 samebyar i Norrbotten. Av dessa 32 samebyar har Norrbotten 8 koncessionssamebyar, och Norrbotten är enda län som har koncessionssamebyar.

Att bara ha med en expert från länsstyrelserna, från Jämtland, bedömer jag vara som ett alltför stort uppdrag för Jämtland.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer statsrådet att möjliggöra för Länsstyrelsen i Norrbotten att nominera en representant i kommitténs expertgrupp?