Fråga 2020/21:281 Taiwans deltagande vid WHO:s världshälsoförsamling

av Hans Wallmark (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den svenska regeringen har i olika sammanhang – och via olika företrädare i skriftliga svar och anföranden i kammaren – uttalat sig positivt kring att stå bakom önskemål från Taiwans sida att på lämplig nivå inbegripas i internationellt samarbete i relevanta organ. En sådan viktig sammanslutning är WHO med sitt arbete för global hälsa. Just inom detta område har Taiwan hittills imponerat på omvärlden med sitt målmedvetna och framgångsrika arbete mot Covid-19 och den pandemi som nu rasar.

I samband med den politiska världshälsoförsamlingens förra möte gjordes försök – som Sverige stödde – att få med Taiwan som observatör. Nu planeras ett nytt möte med WHO:s församling WHA den 9–14 november. I den globala hälsans namn är det ju viktigt att involvera en hel värld i arbetet och förhindra att Folkrepubliken Kina spärrar och försvårar den pågående kampen mot rådande pandemi.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur kommer ministern att, och tillsammans med vilka andra länder, verka för att möjliggöra att Taiwan bereds tillfälle att delta vid WHO:s världshälsoförsamlings nästa möte som är planerat till den 9–14 november?