Fråga 2020/21:280 Dubbelbeskattning av gränspendlare

av Hans Wallmark (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För de boende i Öresundsregionen har under hela pandemin Sverige och Danmark uppfattats spela något av ”gränsbingo” med varandra. Svårbedömt har förutsättningarna för pendling och att ta sig mellan länderna förändrats. Ibland från en dag till en annan.

Sverige har under perioden från och till avrått från icke nödvändiga resor, och Danmark har delvis haft stängd gräns och därefter gjort vissa lättnader gentemot olika regioner i Sverige. Särskilt besvärande och problematiskt har detta varit för de gränsbor som bor på ena sidan av Öresund men arbetar på den andra.

Ett uttalat problem har varit att drabbas av svensk-dansk dubbelbeskattning ifall man inte lyckats vara tillräckligt många dagar på sin fysiska arbetsplats. I vissa fall har därför den enskilde medvetet tvingats bryta mot rekommendationer att arbeta från hemmet. De som inte har gjort så har bittert tvingats upptäcka att ifall man arbetat hemifrån mer än hälften av tiden under en tremånadsperiod måste skatten för den perioden betalas i hemlandet. Det ställer till svårigheter och problem. Det strider helt mot regeringarnas ambition att Norden ska bli världens mest integrerade region.

Under pandemin har fortlöpande olika tillfälliga regler och bestämmelser tagits fram för att mildra konsekvenserna för de enskilda. Förutsättningar borde finnas att även göra detta på skatteområdet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Har ministern för avsikt att under den nu rådande pandemin tillsammans med den danska sidan utverka ett tillfälligt regelverk som gör att gränspendlare i Öresundsregionen slipper tillfällig dubbelbeskattning även om de skulle råka arbeta mer än 50 procent från sin bostad under en tremånadersperiod?