Fråga 2020/21:2797 Bearbetningskoncession för Kallak

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Kallak är platsen för en järnmalmsfyndighet i Jokkmokks kommun, Norrbottens län, belägen mellan byarna Björkholmen och Randijaur. Sedan 2010 har företaget Beowulf Mining utfört provborrningar och provbrytningar i området. Beowulf lämnade först in sin ansökan om bearbetningskoncession för Kallakprojektet i april 2013. Sedan dess har ärendet skickats fram och tillbaka mellan Bergsstaten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet och regeringen. Frågan ligger nu sedan 2017 för andra gången hos regeringen för beslut.

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) har granskat ansökan om bearbetningskoncession för Kallak. I det regeringsärendet genomfördes inga synbara handläggningsåtgärder under närmare tre år. Det innebär en försening som inte är acceptabel, enligt KU.

Under KU:s granskning i november 2020 om huruvida regeringens hantering av gruvärendet varit för långsam skickade Näringsdepartement ett brev till chefen för Unescos världsarvscentrum i Paris. I detta brev bad departementet om utlåtande och rekommendationer vad gäller hur en järnmalmsgruva i Kallak skulle påverka Laponias status som världsarv. Vid ett normalt remissförfarande får remissinstanserna i allmänhet tre månader på sig att svara, men när det gäller begäran om utlåtande från Unesco har Näringsdepartementet inte satt upp ett sista svarsdatum när utlåtandet ska vara Näringsdepartementet till handa. Något som ytterligare kan fördröja beslut i detta regeringsärende.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att säkerställa att ett regeringsbeslut om bearbetningskoncession för Kallak inte försenas ytterligare?