Fråga 2020/21:2789 Förebyggande åtgärder mot skuldsättning

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Nu rapporteras om en skuldboom bland unga personer. Detta behöver tas på allvar, och konkreta åtgärder av flera slag behövs för att motverka de ökande problemen.

Kronofogdens statistik visar att skulderna ökar bland unga personer. Samtidigt önskar åtta av tio gymnasieelever mer privatekonomi på skolschemat. Så många som 32 000 unga personer har skulder på totalt 1,3 miljarder kronor hos kronofogden. Antalet unga som söker skuldsanering ökade dramatiskt 2020. Finansinspektionen rapporterade 2016 att 30 procent av tillfrågade unga saknade tillräckliga ekonomikunskaper.

Återkommande rapporteras om den ökande skuldsättningen bland unga, samtidigt uteblir debatt om konkreta åtgärder. Vid sidan av det individuella ansvaret behövs flera förebyggande grepp för att stärka unga personers ekonomimedvetenhet.

I svaret på en tidigare ställd fråga (Ökande skulder bland unga, fråga 2020/21:1688) om vad regeringen avser att göra på området gavs inga indikationer om förebyggande åtgärder.

Med anledning av det stora och ökande problemet samt behoven av ökad ekonomikunskap vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

På vilka sätt ska statsrådet vidta förebyggande åtgärder som kan bidra till ökad ekonomimedvetenhet i gruppen unga?