Fråga 2020/21:2788 Sveriges skogsreservat

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sveriges välstånd bygger mycket på att vi har haft stor tillgång på skogar som har gett oss stora exportinkomster. Skogen har skapat jobb, företag, byggmaterial, bränsle och papper, och nu också nya material för kläder med mera.

Kort sagt, skogen är en av Sveriges viktigaste näringsgrenar. 

Industrin börjar nu bli orolig över att skogsråvaran inte kommer att räcka till i Sverige, och man avvaktar med investeringar. Detta är självklart inte bra då Sverige kan tappa både exportinkomster och jobb och riskera välfärden.

Under lång tid har reservatsytan i Sverige utökats, och det har även gjorts andra inskränkningar i skogsmarkerna och skogsproduktionen, vilket gjort att skogar slutar att producera skogsråvara och övergår i stället till någon form av skogsyta utan skogsproduktion.  Få länder har så stora reservatsytor som Sverige, och Sverige kan inte fortsätta att ta skogsmark ur produktion och göra om till nya reservat.

Sverige behöver göra halt och inte fortsätta att öka reservatsytan i Sverige. Sverige kan inte leva på skyddade skogar, vi måste ha fram mer skogsproduktion. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att trots den stora reservatsyta som Sverige redan har och trots alla de skyddade skogar som redan finns i Sverige fortsätta att utöka reservatsytan i Sverige och ytan av skyddade skogar?