Fråga 2020/21:2785 Nya omständigheter kring EKN-affär med Belarus

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Den 5 maj 2021 återkopplade statsrådet Anna Hallberg på en fråga från undertecknad (2020/21:2691) och tre andra ledamöter rörande Exportkreditnämndens (EKN) beslut om att ställa ut offerter om exportkreditgaranti för affärer i diktaturen Belarus. I svaret från statsrådet tydliggör hon regeringens ståndpunkt rörande Belarus, men det går ändå att antyda ett försvar för myndighetens beslut rörande miljardaffären med Lukasjenkos regim.

Helt riktigt nämns det i svaret att EKN:s uppdrag är att främja svensk export genom att utfärda exportkreditgarantier även till svåra marknader i länder, men det finns naturligtvis också såväl internationellt fattade beslut att förhålla sig till som en moralisk plikt gentemot våra förtryckta medmänniskor i Belarus.

Statsrådet nämner att EKN:s styrelse, till följd av att nya uppgifter om omständigheterna kring affären inkommit, fattade beslut om att inte ställa ut exportkreditgarantin i väntan på ytterligare analys av uppgifterna. Det torde därför röra sig om uppgifter som visar på att beslutet att ställa ut dessa garantier var felaktigt, men att man missat vital information. Om så inte är fallet handlar det om helt nya omständigheter, vilket naturligtvis är intressant då situationen med tortyr, godtyckliga fängslanden och statssanktionerade våldshandlingar mot civila knappast är en ny företeelse i landet.

Statsrådet Anna Hallberg önskas därför återkomma med svar på följande fråga:

 

Vad är det för nya uppgifter rörande omständigheterna kring affären mellan EKN och belarusiska företag som inkommit och som gjort att beslut om exportkreditgarantin har förändrats, och hur ser statsrådet på detta?