av Margareta Cederfelt (M)
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Fler än 200 regimkritiker har gripits i samband med demonstrationer i Belarus helgen den 17–18 oktober, de flesta av dem i huvudstaden Minsk. Protesterna genomfördes trots hot från polisen om att skarpa skott skulle kunna avlossas.
Den belarusiska oppositionen har sedan det starkt kritiserade presidentvalet den 9 augusti krävt att den auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko avgår.
Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, manade till fortsatt fredliga protester.
”Vi slutar först när varje politisk fånge frigetts, när rättsväsendet börjar försvara folket och rättsstaten och då rättvisa val åter hålls i Belarus”, skrev hon i ett uttalande.
Ryska nyhetsbyrån Interfax uppskattade att omkring 30 000 människor gav sig ut för att demonstrera i Minsk den 18 oktober. Det innebär att många trotsade polisens hot om att använda dödligt våld mot demonstranter. I veckan sa en högt uppsatt polisföreträdare i belarusisk statlig tv att skjutvapen med skarp ammunition kan komma att användas mot oppositionella som demonstrerar framöver.
Enligt inrikesdepartementet sköt polis varningsskott med gummimantlad ammunition på söndagen.
– Det finns ingen återvändo. Om de börjar skjuta skulle ännu fler ge sig ut på gatorna, sa Anzjela Krasovskaja som demonstrerade i Minsk.
Fler än 13 000 människor har gripits i Belarus sedan valet, däribland en rad tongivande oppositionsföreträdare, och det finns många rapporter om misshandel och tortyr i polisarrester och häkten.
EU har enats om sanktioner mot Belarus och har uttalat att Aleksandr Lukasjenko inte längre betraktas som landets rättmätige president.
För att förhindra att fler demonstranter fängslas, skadas och i värsta fall mördas behöver omvärlden agera skyndsamt med ökad press gentemot landets diktator Lukasjenko i syfte att förmå honom att utlysa nyval. Vidare måste nyvalet genomföras i enlighet med landets konstitution och enligt internationella standarder. Lukasjenkos övergrepp mot landets befolkning måste nå en ände och upphöra.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:
Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att samla internationellt stöd för demokrati i Belarus?