Fråga 2020/21:2778 Ett säkerhetspolitiskt perspektiv för Exportkreditnämnden

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Som en konsekvens av stor medial uppmärksamhet kring lånelöfte från Exportkreditnämnden (EKN), kopplat till Belarus, medverkade myndigheten och statsrådet Hallberg på ett möte den 4 maj med näringsutskottet i riksdagen dit utrikesutskottet också inbjudits.

EKN klargjorde vilka olika kriterier som gäller vid bedömningar för lån till verksamheter. Det kan bland annat handla om ett lands status, risken för korruption och läget för mänskliga rättigheter. Det sägs också göras en ”samlad bedömning”. Från EKN uppges emellertid att någon säkerhetspolitisk bedömning inte görs. Information kring detta inhämtas inte från andra myndigheter. Inte ens om den tänkta affären sker i Sveriges närområde eller är kopplat till den energisektor som allt oftare kan ha just säkerhetspolitiska dimensioner.

Ett kraftverksprojekt i Belarus är ju ett gott exempel på där den typen av överväganden hade haft stor betydelse, inte minst för att en myndighet som EKN ska kunna takta med resten av Sveriges officiella hållning och handling gentemot en regim som den Lukasjenko företräder med bortfuskade val, stort mått av inhemskt förtryck, en förvärrad situation sedan augusti 2020 och ett kärnkraftsprojekt som väcker ett distinkt motstånd från grannländer som Litauen och Polen vilka gör allt för att fånga ett bredare internationellt intresse kring detta.

Min fråga till statsrådet Anna Hallberg:

 

Planerar statsrådet och regeringen att på något sätt i instruktion, myndighetsdialog eller genom regleringsbrev tillfoga att EKN i sina samlade bedömningar för projekt också ska anlägga ett säkerhetspolitiskt perspektiv, vilket i dag saknas?