Fråga 2020/21:2777 Smittorisk bland lärare och elever

av Sten Bergheden (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sedan pandemins början har regeringen insisterat på att hålla skolorna öppna i största möjliga mån. Bland såväl lärare och skolledning som elever och föräldrar har denna inställning ett stöd i den mån att detta bör vara utgångspunkten. I många andra länder stängdes skolorna åtminstone delvis under våren 2020, för att sedan hålla öppet i hög grad men då med en lång rad olika åtgärder för att förebygga smittspridning i skolmiljö.

Sedan i höstas har det kommit otaliga rapporter om hög smittspridning i skolorna. Vid flera tillfällen har grundskolan varit den plats där smittspridningen varit högst i samhället. Det har också kommit fler anmälningar från skolorna än från vården avseende smittade på arbetsplatsen. Samtidigt är det fortfarande en grundläggande brist på tydliga nationella och lokala åtgärder för att kombinera just öppna skolor med olika insatser för att hålla smittan nere. Lärarfack, lärare och även elever menar att skolan har åsidosatts, att det saknas åtgärder för att kunna hålla avstånd och för god ventilation, mindre elevgrupper, skyddsutrustning samt för att testa, smittspåra och isolera fall.

Skolan upplevs vara en annan värld, där inga av de rekommendationer som finns kan upprätthållas, men också en värld som de styrande inte verkar bry sig om. Det visar sig också i skenade smittspridning bland unga i dagsläget och att omkring var fjärde lärare har drabbats av covid-19. Vecka efter vecka är både elever och lärare sjuka, vilket knappast heller är positivt för elevernas inlärning. Många i skolmiljön upplever att anmärkningsvärt lite görs och har gjorts för att skydda vuxna och barn från att bli smittade och sjuka i covid-19 på grund av att de är i skolan. 

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är följande:

 

Vad avser ministern och regeringen att nu göra för att kraftigt minska smittspridningen i skolorna?